13 Ekim 2012 Cumartesi

Ankara 89 Yaşında




Ankara 89 Yaşında

Ankara’nın Başkent oluşunun 89. yıldönümü Gölbaşı’nda düzenlenen bir törenle kutlandı.


Ankara 89 Yaşında
Ankara’nın Başkent oluşunun 89. yıldönümü Gölbaşı’nda düzenlenen bir törenle kutlandı.
Kutlama programı, Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenklerinin sunulması ile başladı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Gölbaşı Kız Teknik ve Meslek Lisesi Müzik öğretmeni Oktay Helvacı yaptı.
“Ankara’nın başkent seçilmesi ilgi çekici ve anlamlı bir olaydır” şeklide tören konuşmasına başlayan Gölbaşı Kız Teknik ve Meslek Lisesi Müzik öğretmeni Oktay Helvacı konuşmasına şu şekilde devam etti.
Helvacı; Atatürk İnkılâpları zincirinin, önemli halkalarından biri Ankara’nın Başkent oluşudur. Ankara 13 Ekim 1923 günü resmen başkent olmuş; bin küsür yıl Doğu Roma- Bizans İmparatorluğuna ve beş yüz yıl kadar da Osmanlı İmparatorluğuna başkentlik yapmış olan İstanbul ise eski imparatorluklar başkenti olmuştur.
ANKARA İSTANBUL’U BAŞPEHLİVAN GİBİ YERE SERDİ
1920’lerde Ankara, keçisi, kedisi ve armudundan başka pek bir şeyi olmayan; tozlu, sıtmalı bir Anadolu kasabası görünümündeydi Ankara ile İstanbul arasında dağlar kadar fark vardı. Ankara gibi sönük bir Anadolu kasabasının anlı şanlı İstanbul’u başkentlik tahtından indirmesi, sıska bir gencin yılların başpehlivanını yere sermesi gibi şaşırtıcı bir olaydır.
İSTANBUL HÜKÜMET MERKEZİ OLAMAZ
“Mustafa Kemal Paşa, Mayıs 1919’da İstanbul’dan Anadolu’ya hareketinden önce Padişah Vahdettin’in huzura çıktığı zaman ilginç ayrıntıyı fark eder. Konuşurken padişahın gözleri ikide bir sarayın penceresinden görülen düşman zırhlılarına kaymaktadır.
Atatürk, birkaç yıl sonra 16 Ocak 1923 günü İzmit’te gazetecilere verdiği demeçte düşüncesini açıklar ve şöyle der;
“Bir geminin topundan telaşa düşecek bir yerde (İstanbul’da) hükümet merkez olamaz” der.
Denilebilir ki Mustafa Kemal Paşa daha 1919’da Samsun’a çıkmadan önce kafasına koymuştur. Sırası gelince İstanbul’dan Anadolu’ya taşınacaktır. Gerçekten Kurtuluş Savaşı boyunca Ankara’nın adım adım başkent olmaya doğru gittiği ve buna hazırlandığı görülür. Yurdumuz düşmanlardan kurtulduktan sonra 13 Ekim 1923 günü İsmet Paşa ve dört arkadaşı Ankara’nın başkent olması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yasa önerisi verirler. Öneri mecliste oylanır ve kabul edilir. Böylece Ankara yeni Türkiye Devleti’nin başkenti olur”.
Atatürk’ün Ankara’yı Başkent yapmasının ardındaki sebep bir hayli ilginçtir. Bu sebebi açıklarken aynı zamanda yeni bir kehanette bulunmaktadır. “Ben Türk’ün imkânsızı imkân haline getiren kudretini bütün dünyaya göstermek için Ankara’yı istedim. Bir gün gelecek şu çorak tarlalar, yeşil ağaçların çevirdiği villalar arasından uzanan yeşil sahalar asfaltlar ve binalar bezenecek. Bunu hepimiz göreceğiz yakında olacak… sözleri ile belirtmiştir.
Atatürk bu konu hakkında haklı çıkacaktır. Atatürk’ün bu sözlerinin de çok kısa bir süre sonra gerçekleştiğini, Batılı devletler büyük bir şaşkınlıkla izlemişlerdir. Ankara başkent olduktan sonra gelişir. Modern yapılar, büyük apartmanlar yapılır. Yüksek okullar üniversiteler açılır. Fabrikalar, yeni iş yerleri kurulur. Kent kısa sürede büyümüş ve genişlemiştir.” şeklinde tören konuşmasını yapan Gölbaşı Kız Teknik ve Meslek Lisesi Müzik Öğretmeni Oktay Helvacı “Bugün Ankara’nın Başkent oluşunu kutluyoruz. Hepimize kutlu olsun… “ diyerek tören konuşmasını tamamladı.
Konuşmaların ardından Gölbaşı Cemil Yıldırım Ortaokulu öğrencilerinden İlayda Mine Limoncu ve Gölbaşı Kız Teknik ve Meslek Lisesi Öğrencisi Hilal Kurtoğlu günün anlam ve önemine uygun şiir okudular.
Törene Gölbaşı İlçe Kaymakamı Raşit Zengin, Gölbaşı Belediye Başkan Yardımcı Murat Bölük, Gölbaşı İlçe Jandarma Komutan Vekili Kıdemli Başçavuş Mustafa Opçin, Gölbaşı Gazeteciler Derneği Başkanı Adnan Tan, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri, STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Attığınız İçin Teşekkürler :) Büyüknet.Blogspot.com

Bu Blogda Ara